Η Εκκλησία μας


Σύντομο Ιστορικό της Ε. Ε. Ε. ΝΙΚΑΙΑΣ


To 1922 στον Πειραιά, στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε «Νέα Κοκκινιά» εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες που ήρθαν στην Μητέρα Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Μεταξύ των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Νίκαια και προήρχοντο από πολλές περιοχές της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα από τον Πόντο, ήταν αρκετές οικογένειες ευαγγελικών Χριστιανών που εντάχθηκαν τότε στην Ευαγγελική Εκκλησία του Πειραιά.

Κατά το έτος 1928 οι Νικαιώτες ευαγγελικοί της Εκκλησίας του Πειραιά αποφάσισαν, με την έγκριση της εκκλησίας, να έχουν συναθροίσεις για συμμελέτη και συμπροσευχή μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Το 1929, προς το τέλη Μαρτίου, τα μέλη της ομάδας συμπροσευχής συνήλθαν σε πρώτη συνέλευση. Η τοπική Σύνοδος, τότε, των Αθηνών ανεγνώρισε την ομάδα ως ανεξάρτητη υπό την εποπτεία της εκκλησίας Πειραιώς.

Τον Ιούλιο του 1941 έγινε από τοπική Σύνοδο ευαγγελικών εκκλησιών Αθηνών- Πειραιώς δεκτή η αίτηση της ομάδος και οργανώθηκε ως εκκλησία ανεξάρτητη με 21 κοινωνά μέλη. Στις 20 Φεβρουαρίου του 1944 ανέλαβε την διακονία του ποιμένα ο αιδ. Χρήστος Βαής στην εκκλησία. Στις 5 Ιουνίου 1948 έγιναν τα εγκαίνια του νέου χώρου της εκκλησίας και το 1948 στην θέση του αποχωρήσαντος αιδ. Χρήστου Βαή προσκλήθηκε ο αιδ. Στέργιος Νουσίου, ο οποίος «έφυγε» κηρύττοντας στον άμβωνα στις 20 Απριλίου 1950. Στις 21 Ιανουαρίου 1951 η εκκλησία εξέλεξε και προσκάλεσε τον αδελφό Νικόλαο Λάνδρου να αναλάβει το ποιμαντορικό έργο.

Στην εκκλησία διάφοροι αδελφοί όπως ο Κωνσταντίνος Καστέλλος και λίγο αργότερα ο Πέτρος Δέρας προσπάθησαν να οργανώσουν και να λειτουργήσουν χορωδία. Έπειτα ο αδ. Πέτρος Βογιατζιάν ανέλαβε και οργάνωσε σε καλύτερη βάση την χορωδία της εκκλησίας που μαζί με τον όμιλο νέων συμμετείχαν σε πολλά ευαγγελιστικά προγράμματα μέσα στην εκκλησία μας ή ακόμα και σε άλλες αδελφές εκκλησίες της πατρίδας μας. Δημιουργήθηκε ακόμα και Παιδική Μαντολινάτα και Χορωδία Θρησκευτικής Μουσικής που έγινε Σωματείο αναγνωρισμένο επισήμως από το Κράτος και έδωσε πολλά προγράμματα σε διάφορους χώρους στη πατρίδα μας και έφερε το μήνυμα του Ευαγγελίου. Τα τελευταία χρόνια μέχρι να σταματήσει αυτή η δραστηριότητα της χορωδίας την διηύθυνε ο αδ. Σίμος Κιουπούρογλου.

Το έτος 1979, η ολομέλεια της εκκλησίας αποφάσισε την κατεδάφιση του όλου εκκλησιαστικού κτιρίου το οποίο κινδύνευε να καταρρεύσει λόγω της παλαιότητας της οικοδομής και ειδικά του πρώτου κτιρίου (κτισμένο το 1945) που ήταν πλινθόκτιστο με ξύλινη στέγη, και στην θέση του να ανεγερθεί νέα οικοδομή που να εξυπηρετεί και μελλοντικά την εκκλησία. Τον Ιούλιο του 1979 έγινε η κατεδάφιση και άρχισε η ανέγερση του νέου κτιρίου. Τον Ιούνιο του 1988 ο αιδ. Νικόλαος Λάνδρου αφού συνταξιοδοτήθηκε μετά από 37 ολόκληρα χρόνια ευδοκίμου υπηρεσίας στο έργο του Θεού και της εκκλησίας, απεσύρθη.

Η εκκλησία προσκάλεσε τον αδελφό αιδ. Ιωάννη Υφαντίδη που μετεκλήθη από την εκκλησία του Βόλου όπου και υπηρετούσε και ανέλαβε την ποιμαντορία της εκκλησίας Νικαίας από την 1 Σεπτεμβρίου 1988 μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1994. Στη συνέχεια το έργο της ποιμαντορίας ανέλαβε ο αιδ. Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη το Φεβρουάριο του 1999 ο οποίος εκλήθη και αποδέχθηκε την πρόσκληση, μετακληθείς από την εκκλησία του Μυλοτόπου όπου και υπηρετούσε. Έτσι από την 1 Σεπτεμβρίου 1999 ανέλαβε ο αδελφός αιδ. Κ. Εμμανουηλίδης το ποιμαντορικό έργο της εκκλησίας, ο οποίος υπηρέτησε μέχρι το 2004. Στην συνέχεια η εκκλησία έμεινε χωρίς ποιμένα. Στο διάστημα αυτό διάφοροι αδελφοί από άλλες εκκλησίες ή αδελφοί της εκκλησίας Νικαίας υπηρέτησαν τον άμβωνα της εκκλησίας τους οποίους η εκκλησία Νικαίας τους ευχαριστεί ιδιαίτερα. Η εκκλησία κάλεσε τον Νοέμβριο του 2009 τον Τάσο Μαρκουλιδάκη να αναλάβει την θέση του ποιμένα της εκκλησίας.

 

Σύντομο ιστορικό Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία πνευματικά ανάγεται στην Αποστολική Εκκλησία που ίδρυσε ο Ιησούς Χριστός και ιστορικά στην ευαγγελική αναμόρφωση του 16ου αιώνα.

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία έχει τις πνευματικές ρίζες της στην Ευαγγελική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα των Λούθηρου, Καλβίνου και Ζβιγγλίου, ενώ συντάσσεται με τις θέσεις των Ελλήνων Αναμορφωτών, του μάρτυρα Οικουμενικού Πατριάρχη Κυρίλλου του Λουκάρεως, του μητροπολίτου Ζαχαρία Γεργανού, του Θεόφιλου Κορυδαλλέως, αλλά και των μαρτυρικών αναμορφωτών της Κρήτης του 16ου αιώνος».

Στην Ελλάδα, η πρώτη Ευαγγελική Εκκλησία ιδρύθηκε το 1858 στην Αθήνα, όπου και συνεχίζει τη διακονία της μέχρι σήμερα. Από τότε, πολλές άλλες Ευαγγελικές Εκκλησίες ιδρύθηκαν σε διάφορες πόλεις και χωριά της πατρίδας μας, που αυξήθηκαν κυρίως με την προσέλευση Ελλήνων Ευαγγελικών προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Ως εκκλησία λατρεύουμε το Θεό με την ευπρέπεια και την ευλάβεια που Του αρμόζει και με την απλότητα της πρώτης Αποστολικής Εκκλησίας

Την ονομασία μας, Ευαγγελικοί, την πήραμε από τη λέξη Ευαγγέλιο όλη την Αγία Γραφή που αποτελεί το μόνο κανόνα της ζωής και της πίστης μας. Ο όρος ευαγγέλιον ή ευαγγέλιο σημαίνει "καλά νέα", "χαρμόσυνη είδηση", "χαρούμενη αγγελία". Στη χριστιανική Εκκλησία ο όρος Ευαγγέλιο χαρακτηρίζει τα τέσσερα πρώτα βιβλία της Καινής Διαθήκης, τα οποία, σύμφωνα με την παράδοση, έγραψαν στην ελληνική γλώσσα ο Ματθαίος, ο Μάρκος, ο Λουκάς και ο Ιωάννης και διηγούνται τα γεγονότα της γέννησης, της ζωής και του θανάτου του Ιησού, εκθέτουν το περιεχόμενο του κηρύγματός του και τα κυριότερα δογματικά και ηθικά σημεία του χριστιανισμού.