ΣΥΣΣΙΤΙΟ

Η Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία της Νίκαιας προσφέρει δωρεάν γεύματα σε φτωχούς και άστεγους από το 2012. Περίπου 80 μερίδες προσφέρονται κάθε φορά. Δηλαδή, περίπου 350 μερίδες ανά μήνα. Τα γεύματα προσφέρονται κάθε Πέμπτη βράδυ, φρεσκομαγειρεμένα στην κουζίνα της εκκλησίας μας. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται Έλληνες και μετανάστες. Με τα χρόνια έχουμε υπηρετήσει πάνω από 200 άτομα και τις οικογένειές τους.

Ονομάσαμε το συσσίτιο της εκκλησίας μας Γεύματα αγάπης, επειδή ο Θεός είναι αγάπη. Στην Αγία Γραφή η αγάπη αναφέρεται στην ανιδιοτελή, θυσιαστική αγάπη που σκόπιμα επιθυμεί το υψηλότερο καλό ενός άλλου. Το όραμά μας είναι να αγγίξουμε τους μειονεκτούντες με τη συμπόνια του Θεού και να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που υπηρετούμε έχουν την ευκαιρία και βοήθεια να βασιστούν στις δικές τους δυνάμεις.

Μαζεύουμε ρούχα και παπούτσια, μαζί με άλλα αντικείμενα, τα οποία διανέμουμε σε όσους έχουν ανάγκη. Προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα σχετικά με τη χρήση υπολογιστών, κινητών τηλεφώνων και tablet. Κατά το παρελθόν είχαμε προσφέρει μαθήματα αγγλικών προς μετανάστες και ελληνικών σε παιδιά αθίγγανων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην εύρεση εργασίας των απόρων. Για αυτό τους βοηθούμε με τη σύνταξη και εκτύπωση βιογραφικών σημειωμάτων ή συνοδευτικών επιστολών, προετοιμασία για συνεντεύξεις εργασίας, συμβουλευτική για τη σωστή στόχευση ανοικτών θέσεων εργασίας, παρέχουμε λογιστικές υπηρεσίες και τους καθοδηγούμε σε όλα απαραίτητα έγγραφα για τη λήψη κρατικών παροχών (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, οικογενειακό επίδομα, επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κοινωνικό μέρισμα, προνοιακά επιδόματα, δωρεάν ιατρικές παροχές σε ανασφάλιστους, κλπ). Επιπρόσθετα, τους αναλύουμε τους όρους που πρέπει να πληρούν για να δικαιούνται κρατικές παροχές και ιατρικές υπηρεσίες, τους ενημερώνουμε για τα δικαιώματά τους και τους βοηθάμε να βρουν τους κατάλληλους ανθρώπους για να επικοινωνήσουν (π.χ. κοινωνικούς λειτουργούς). Σε διάφορες περιπτώσεις τους πηγαίνουμε σε γιατρούς, κουρείς και τους βοηθάμε σε πρακτικά ζητήματα όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι και η εύρεση δωρεάν απαραίτητων αντικειμένων για τα σπίτια τους, όπως έπιπλα και κουβέρτες.