Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ο σιωπηλός Σωτήρας

E-mail Εκτύπωση

Ο Ιησούς Χριστός όταν τον συνέλαβαν προκειμένου να τον εξοντώσουν, δεν αντέδρασε. Όταν τον λοιδορούσαν , δεν ανταπέδωσε τις ύβρεις. Όταν τον κατηγορούσαν, πολλές φορές παρέμεινε σιωπηλός. Στον Ησαϊα 53:7 διαβάζουμε «7 Βασανιζόταν κι όμως ταπεινά υπέμενε, χωρίς παράπονο κανένα. Σαν πρόβατο που τ’ οδηγούνε στη σφαγή, καθώς το αρνί που στέκεται άφωνο μπροστά σ’ αυτόν που το κουρεύει, ποτέ του δεν παραπονέθηκε».

Μερικές φορές μεγαλύτερη σημασία έχουν όσα δεν λέμε και κάνουμε. Στην περίπτωση αυτή, ο Ησαΐας προφήτευσε ότι ο Χριστός δεν θα ανοίξει το στόμα του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ακόμη και ενόψει του μαρτυρικού του θανάτου.

Εκατοντάδες χρόνια αργότερα έγινε πραγματικότητα όταν στάθηκε μπροστά στους κατηγορούμενους του:

  • 62 Ο αρχιερέας σηκώθηκε και του είπε: «Δεν έχεις να πεις τίποτα; Τι είναι αυτά που σε κατηγορούν 63 Ο Ιησούς όμως σιωπούσε. (Mατθαίος 26:63).
  • 12 ΄Αρχισαν τότε να τον κατηγορούν οι αρχιερείς και οι πρεσβύτεροι, μα αυτός δεν έδινε καμιά απάντηση. (Ματθαίος 27:12)
  • 3 Οι αρχιερείς τότε τον κατηγορούσαν για πολλά. Ο Ιησούς όμως δεν έδωσε καμιά απόκριση. 4 Ο Πιλάτος πάλι τον ρώτησε: «Τίποτα δεν αποκρίνεσαι; Κοίτα για πόσα σε κατηγορούν». 5 Ο Ιησούς όμως δεν αποκρίθηκε πια τίποτε, έτσι που ο Πιλάτος να απορεί (Μάρκος 15:5)
  • 8 ΄Οταν ο Ηρώδης είδε τον Ιησού, χάρηκε πολύ. Γιατί από αρκετό καιρό ήθελε να τον δει, ύστερα από τα πολλά που άκουγε γι’ αυτόν· έλπιζε μάλιστα να τον δει να κάνει και κανένα θαύμα. 9 Του έκανε πολλές ερωτήσεις, αυτός όμως δεν του έδινε καμιάν απάντηση. 10 Εκεί βρίσκονταν και οι αρχιερείς και οι γραμματείς, οι οποίοι τον κατηγορούσαν με πολύ πείσμα (Λουκάς 23:9)
  • 6 ΄Οταν όμως τον είδαν έτσι οι αρχιερείς και οι φρουροί του ναού, άρχισαν να φωνάζουν και να λένε: «Σταύρωσέ τον, σταύρωσέ τον!» Τους λέει ο Πιλάτος: «Πάρτε τον εσείς και σταυρώστε τον· εγώ δεν του βρίσκω καμιά αιτία καταδίκης». 7 Του απάντησαν οι Ιουδαίοι: «Εμείς έχουμε νόμο, και σύμφωνα με το νόμο μας πρέπει να πεθάνει, γιατί ισχυρίστηκε πως είναι Υιός Θεού». 8 Ο Πιλάτος, όταν άκουσε αυτόν το λόγο, φοβήθηκε ακόμη περισσότερο. 9 Μπήκε πάλι μέσα στο πραιτώριο και λέει στον Ιησού: «Από πού είσαι εσύ;» Αλλά ο Ιησούς δεν του ΄δωσε απόκριση.(Ιωάννης 19:9)

Όταν ο Ιησούς στάθηκε μπροστά στον Πιλάτο και τον Καϊάφα, δεν υπερασπίστηκε τον εαυτό του και δεν προσπάθησε να εξηγήσει τον εαυτό του. Στην περίπτωση του Καϊάφα, ο αρχιερέας είχε ήδη αποφασίσει ότι ο Ιησούς ήταν ένοχος.

Η κατάσταση του Πιλάτου ήταν διαφορετική. Επειδή ήταν μπερδεμένος για την πραγματική ταυτότητα του Ιησού, δεν είχε προκατάληψη εναντίον του. Αλλά ακόμη και με τον Πιλάτο, ο Ιησούς μιλούσε μόνο για να τον αναγκάσει να πάρει μια απόφαση, δεν επιδίωκε ο πιλάτος να αρχίσει μια ειλικρινή συζήτηση μαζί του.

Ο Πιλάτος έπρεπε να αποφασίσει τι να κάνει με τον Ιησού. Υπό την έννοια αυτή, μας αντιπροσωπεύει όλους. Μόλις ο Πιλάτος ήξερε ότι ο Ιησούς ήταν αθώος, θα έπρεπε να τον αφήσει να φύγει. Αλλά δεν το έκανε.

Μπορούμε να εικάσουμε για τα κίνητρα του Πιλάτου, αλλά τελικά δεν μπορούσε να πλύνει τα χέρια του από την ενοχή του αίματος του Ιησού. Ο Ιησούς του μίλησε μόνο για να τον βοηθήσει να έρθει σε μια απόφαση. Μόλις γνώριζε την αλήθεια (ότι ο Ιησούς ήταν αθώος), ο Κύριος δεν είχε τίποτα περισσότερο να του πει.

Ο Χριστός λοιπόν βασανίστηκε, ώστε να μην βασανιστούμε εμείς. Πόνεσε, ώστε να μην πονέσουμε. Επειδή Εκείνος σιώπησε, μπορούμε να πλησιάζουμε τον θρόνο της χάριτος με θάρρος όποτε το χρειαζόμαστε (Εβραίους 4:16) και να μιλάμε-επικοινωνούμε στον Θεό κάθε ώρα και στιγμή.