Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

E-mail Εκτύπωση

Το νόημα των Χριστουγέννων χάνεται μέσα στην κα­ταναλωτική μανία που κυριεύει τον σύγχρονο άν­θρωπο. Καταλαβαίνουμε ότι έρχονται τα Χριστούγεννα από τις βιτρίνες των καταστημάτων, τους στολισμούς στους δρόμους και τις διαφημίσεις παιχνιδιών στην τη­λεόραση. Είναι πραγματικά πολύ όμορφοι οι φαντα­σμαγορικοί στολισμοί, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα στολισμένα μπαλκόνια. Όμως Χριστούγεννα δεν ση­μαίνει αγορές, στολισμοί, δώρα, ρεβεγιόν και διασκε­δάσεις.

Για ποιο λόγο γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα; Γιορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού Ιησού Χριστού, του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδας. Η ενσάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού υπήρξε απαραίτητη, ώστε να σωθούμε.

Η σωτηρία του κόσμου θα ήταν αδύνατη δι' άλλου τρόπου, διότι ολόκληρη η δημιουργία, ζώσα και μη ζώσα, ήταν υποκείμενη στην πτώση. Οι δύο μεγάλες μοιραίες πτώσεις, η πρώτη των άυλων νοερών δυνάμεων και η δεύτερη των ανθρώπων, έφεραν όχι απλά αναστάτωση στην κτίση του Θεού, αλλά εισήγαγαν σε αυτή το κακό, ως μόνιμη κατάσταση.

O Aπόστολος Παύλος γράφει: «22 Γνωρίζουμε ότι ως τώρα όλη η κτίση στενάζει και κραυγάζει από πόνο, σαν την ετοιμόγεννη γυναίκα. 23 Κι όχι μόνο η κτίση. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς: ΄Εχουμε ως αρραβώνα του νέου κόσμου το ΄Αγιο Πνεύμα, εσωτερικά όμως στενάζουμε κι εμείς, γιατί λαχταρούμε να γίνουμε για πάντα παιδιά του Θεού και να γλιτώσει το σώμα μας από τη φθορά» (Ρωμαίους 8:20-23).

Για ποιο λόγο λοιπόν ο Θεός Ιησούς Χριστός έγινε άνθρωπος;

Πρώτον, για να δώσει φως στους πνευματικά τυφλούς. Ο Ιησούς δίδαξε «΄Ηρθα για να φέρω σε κρίση τον κόσμο, έτσι ώστε αυτοί που δε βλέπουν να βρουν το φως τους, κι εκείνοι που βλέπουν ν’ αποδειχθούν τυφλοί». (Iωάννης 9:39). «Εγώ είμαι το φως του κόσμου· όποιος με ακολουθεί δεν θα πλανιέται στο σκοτάδι, αλλά θα έχει το φως που οδηγεί στη ζωή (Iωάννης 8:12). «46 Εγώ ήρθα στον κόσμο σαν το φως, έτσι ώστε όποιος πιστεύει σ’ εμένα να μη μείνει στο σκοτάδι» (Ιωάννης 12:46).Ο Χριστός ήρθε για να μας φωτίσει να γνωρίσουμε τη δόξα Του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.

Δεύτερον, ο Χριστός ήρθε για να μας σώσει από την δίκαιη αιώνια τιμωρία και καταδίκη.«17 Γιατί, ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού. 18 ΄Οποιος πιστεύει σ’ αυτόν δεν έχει να φοβηθεί τη θεϊκή κρίση· αυτός όμως που δεν πιστεύει έχει κιόλας καταδικαστεί, γιατί δεν πίστεψε στο μονογενή Υιό του Θεού…..36 Εκείνος που πιστεύει στον Υιό έχει αιώνια ζωή· εκείνος που αρνείται να πιστέψει στον Υιό δε θα δει τη ζωή, αλλά η οργή του Θεού μένει πάνω του» (Iωάννης 3:17-18, 36).Ο Θεός έστειλε τον Υιό Του για να μας σώσει από τη δίκαιη κρίση και οργή του Θεού, επειδή δεν αναγνωρίζουμε ότι ήμαστε πνευματικά τυφλοί και πνευματικά άρρωστοι.cΟ Χριστός προσφέρει σωτηρία. Η σωτηρία αυτή είναι από τους τρεις μεγαλύτερους κίνδυνους, είναι ο διάβολος, ο θάνατος και η αμαρτία.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, κυρίως παλιότερα, οι δρόμοι γέμιζαν παιδιά, τα οποία επισκέπτονταν τα γειτονικά σπίτια, για να τραγουδήσουν τα κάλαντα, ενημερώνοντας για το γεγονός της γέννησης του Χριστού. Όπως το λαμπερό αστέρι της Βηθλεέμ, που με το φως του ανήγγειλε σε όλο τον κόσμο τη γέννηση του Χριστού, θα μπορούσαμε να πούμε πως και τα παιδιά, με τον θόρυβο των τρίγωνων μουσικών οργάνων και τους ψαλμούς, μεταδίδουν μέχρι και σήμερα τη γέννηση της χαράς και ελπίδας.

Παρομοίως, όπου και αν βρεθούμε και σταθούμε καλούμαστε να μοιραστούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Αυτές τις γιορτινές ημέρες καλούμαστε να μοιραστούμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, επειδή η ενσάρκωση του Υιού Θεού είναι η σαρκωμένη αγάπη του Θεού προς τον άνθρωπο.