Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η δυσκολία διαχείρισης των συναισθημάτων μας

E-mail Εκτύπωση

Ποιος δεν έχει πει ή δεν έχει κάνει πράγματα σε συναισθηματικά έντονες στιγμές, που αργότερα τα έχει μετανιώσει; Τα αρνητικά συναισθήματα, ο θυμός, η ζήλεια, η πίκρα, η απογοήτευση, η απελπισία συχνά γίνονται ανεξέλεγκτα και μεγαλώνουν μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ανθρώπου δηλητηριάζοντας την καθημερινότητά του και απομακρύνοντας μας από τη μεγάλη εντολή και τη μεγάλη αποστολή.

Τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας: Οι ασθένειες του σώματος είναι παγιδευμένα συναισθήματα, που επηρεάζουν την κατάσταση του σώματός μας, αυξάνονται συνεχώς. Για παράδειγμα όταν ντρέπεστε, κοκκινίζει το πρόσωπό σας, όταν έχετε άγχος η καρδιά σας χτυπάει γρήγορα ή όταν φοβάστε μπορεί να αισθανθείτε σφίξιμο στο στομάχι και μυϊκή ένταση. Με τον τρόπο αυτό, ξέρετε πώς μερικά συναισθήματα μπορεί να γίνουν αισθητά από σώμα σας.

Οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι με την απελευθέρωση κατεσταλμένων, καταπιεσμένων και παγιδευμένων αρνητικών συναισθημάτων, μπορούμε να θεραπεύσουμε το σώμα μας.

Τα συναισθήματα παίζουν τεράστιο ρόλο στη ζωή μας, γιατί συχνά οι πράξεις και η συμπεριφορά μας υπόκειται στις διαταγές του συναισθηματικού μας κέντρου. Ενώ τα συναισθήματα είναι τόσο σημαντικά, συνήθως δεν ήμαστε καλοί στο να διαχειριζόμαστε τα δικά μας συναισθήματα, αλλά δεν ήμαστε και καλοί στο να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων.

Πόσες φορές οι άντρες όταν μία γυναίκα ξεσπά συναισθηματικά δεν προσπάθησαν να την ηρεμήσουν ή να της δώσουν λύση στο πρόβλημά της και δεν μας απάντησε ‘‘δεν με καταλαβαίνεις”, ενώ σκεφτόμασταν ”είναι τρελή”.

Όπως έχει διαπιστωθεί ερευνητικά η πλειονότητα των διαφωνιών μεταξύ άντρα και γυναίκας οφείλεται στην προσπάθεια των αντρών να εφαρμόσουν αντρική λογική στην γυναικεία συμπεριφορά κατά την αλληλεπίδραση μαζί τους. Οι άντρες συνήθως προσπαθούν να ελέγξουν τη γυναικεία συμπεριφορά μόλις η γυναίκα έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα της και αυτό που παρατηρείται είναι οτι όσο περισσότερο έλεγχο προσπαθεί να ασκήσει ο άντρας, τόσο περισσότερο η γυναίκα κλιμακώνει συναισθηματικά. Πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι δεν πρέπει να νιώθει έτσι, δείχνοντας ότι δεν καταλαβαίνουμε την άλλη και δημιουργώντας χάσμα επικοινωνίας. Πόσες φορές δεν επιχειρήσαμε να εξηγήσουμε μία συμπεριφορά, να λύσουμε το πρόβλημα ή να της δώσουμε συμβουλή, αντί να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τί/πώς νιώθει/αισθάνεται; Απλά να την ακούσουμε.

Δεν ήμαστε καλοί στο να διαχειριζόμαστε ούτε τα δικά μας, αλλά ούτε και τα συναισθήματα των άλλων. Για αυτό και χρειαζόμαστε τη καθοδήγηση και δύναμη του Θεού προκειμένου να διαχειριστούμε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο τα συναισθήματα μας.