Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Τα θέλω του Θεού και τα δικά μας

E-mail Εκτύπωση

Καθημερινά παλεύουμε ανάμεσα σε αυτό που πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε και αυτό που πρέπει να κάνουμε ή αυτό που θέλει ο Θεός. Το δικό μας θέλω πολλές φορές εναντιώνεται στο θέλω του Θεού.Ο Απόστολος Παύλος γράφει: «Να είναι, μάλιστα, σε σας το ίδιο φρόνημα, που ήταν και στον Ιησού Χριστό·» (Φιλιππησίους 2:5). Το φρόνημα του Χριστού ήταν το θέλημα και η δόξα του Ουράνιου Πατέρα, το ίδιο φρόνημα πρέπει να ακολουθούμε και εμείς.

Ο Δαβίδ γράφει: «Τα λόγια μου μακάρι να ΄ναι ευπρόσδεκτα ενώπιόν σου, όπως κι οι σκέψεις της καρδιάς μου, Κύριε, καταφυγή και λυτρωτή μου!» (Ψαλμός 19:14).ÂÂÂ Ο σκοπός της Χριστιανικής ζωής είναι ο Χριστός να γίνει Κύριος των σκέψεων, πράξεων και συναισθημάτων μας.Προκειμένου να γίνει ο Χριστός Κύριος των συναισθημάτων μας, πρέπει να προκαλέσουμε τα συναισθήματα μας. Υπάρχουν κάποια βασικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κανείς όταν έρθει αντιμέτωπος με ένα έντονο συναίσθημα. Προκειμένου να προκαλέσω ένα συναίσθημα πρέπει να μπορέσω να αναγνωρίσω τόσο το συναίσθημα, όσο και τη πηγή, την αιτία του δηλαδή. Πρέπει να ρωτήσω τον εαυτό μου τι προκαλεί, τι πυροδοτεί ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Μπορεί να είναι κάτι που ακούς, ένας θόρυβος, μία γεύση που σου θυμίζει την παιδική σου ηλικία, ο τρόπος που κάποιος σε αγγίζει. Δεν μπορείς να διαχειριστείς ότι δεν γνωρίζεις. Δεν μπορώ να λύσω ένα πρόβλημα, εάν δεν αναγνωρίζω ποιο είναι το πρόβλημα.

Ποια είναι λοιπόν τα βήματα για να προκαλέσουμε τα συναισθήματα μας; Οι ειδικοί αναφέρουν τα εξής:

1. Αιτία. Το πρώτο που έχει να κάνει κανείς είναι να εντοπίσει το ζήτημα ή γεγονός που προκάλεσε το έντονο συναίσθημα. Είναι απαραίτητο να διαχωρίσει κανείς τις πραγματικές αιτίες από τις αφορμές, κάτι που συχνά όμως είναι δύσκολο.

2. Σώμα. Σε ποιο σημείο του σώματός σας αισθάνεστε τη φυσική αίσθηση του συγκεκριμένου συναισθήματος, π.χ. του θυμού; Πώς το αξιολογείτε-θετικά ή αρνητικά; Επειδή το σώμα μας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος καλούμαστε να προστατεύουμε το σώμα μας.

3. Νους.Εντοπίστε τις σκέψεις που συνοδεύουν τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις που τα υποστηρίζουν. Ποιες σκέψεις προκαλούν τα συναισθήματά σας; Αξιολογήστε τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στον εαυτό σας και τις νοερές εικόνες που περνάνε από το μυαλό σας. Μπορεί να σκέφτεστε: «δεν θα τα καταφέρω, θα γελοιοποιηθώ». Αντί για αυτές τις σκέψεις, καλούμαστε να εστιάσουμε στην αλήθεια του αιώνιου, αλάθητου και Θεόπνευστου Λόγου του Θεού της Αγίας Γραφής.

4. Πνεύμα. Ανακαλύψτε πώς ο Θεός μπορεί να σε βοηθήσει να προκαλέσεις ένα συγκεκριμένο συναίσθημα και να το αιχμαλωτίσεις με τη δύναμη του Θεού στην υπακοή του Χριστού.

Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει: «3 Γιατί μπορεί να ζούμε μέσα στον κόσμο, δεν πολεμάμε όμως με όπλα κοσμικά. 4 Τα όπλα με τα οποία πολεμάμε εμείς δεν είναι κοσμικά, αλλά έχουν τη δύναμη από το Θεό να γκρεμίζουν οχυρά. Με αυτά ανατρέπουμε ψεύτικους ισχυρισμούς. 5 και καθετί που ορθώνεται με αλαζονεία εναντίον της γνώσεως του Θεού. Με αυτά αιχμαλωτίζουμε κάθε σκέψη και την κάνουμε να υπακούει στο Χριστό» (Β΄Κορινθίους 10:3-5).  Ομοίως, καλούμαστε να αιχμαλωτίζουμε εκτός από τις σκέψεις και τα συναισθήματα.

Καλούμαστε λοιπόν να προκαλούμε τα συναισθήματα μας και να τα αιχμαλωτίζουμε στην υπακοή του Χριστού.