Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Η διοχέτευση των συναισθημάτων μας

E-mail Εκτύπωση

Ο Χριστός θέλει να ελέγχει όχι μόνο τις σκέψεις σου και τις πράξεις σου, αλλά και τα συναισθήματα σου. Κάποια συναισθήματα είναι τόσο καταστροφικά που πρέπει να τα αλλάξουμε.Είναι σημαντικό να μπορούμε να εκφράσουμε το πώς νιώθουμε, χωρίς όμως να χάσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας ή της κατάστασης.Καλούμαστε να ανακαλύψουμε μία δίοδο για να αποφορτιζόμαστε από τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Ο Παροιμιαστής διδάσκει σοφά ότι«Πιότερο αξίζει ο υπομονετικός από το χεροδύναμο· κι εκείνος που στο πνεύμα του κυριαρχεί, από τον άλλο, που κυριεύει πόλη»(Παροιμίες 16:32).Πώς όμως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Πώς δηλαδή μπορώ να ελέγχω τα συναισθήματα μου, ώστε ο Θεός να δοξάζεται μέσα από αυτά; Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν διαχειρίζομαι προς δόξαν Θεού τον συναισθηματικό μου κόσμο και να ζητήσω τη βοήθεια του Θεού. Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν διαχειρίζομαι σωστά τα συναισθήματα μου, με αποτέλεσμα να αμαρτάνω, να πληγώνω και να πληγώνομαι. Μερικές φορές είμαι μπερδεμένος αναφορικά με τα συναισθήματα μου. Μερικές φορές αισθάνομαι όπως ο Δαβίδ: «Πρόσεξε σε μένα, και εισάκουσέ με· λυπούμαι στη μελέτη μου, και ταράζομαι» (Ψαλμός 55:2).

Προκειμένου να αλλάξει ο Θεός τα συναισθήματα μας, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από τον Θεό και να του επιτρέψουμε να μας αλλάξει. Ο Δαβίδ ζητούσε από τον αμερόληπτο Θεό να αξιολογήσει τα συναισθήματα του. Για παράδειγμα, στον Ψαλμό 26:2 διαβάζουμε «Δοκίμασέ με, Κύριε, κι εξέτασε την πίστη μου· τις σκέψεις μου και την καρδιά μου ερεύνησε», ενώ στον Ψαλμό 139, «Διερεύνησέ με, Θεέ, και μάθε την καρδιά μου· δοκίμασέ με και γνώρισε τις σκέψεις μου» (Ψαλμός 139:23).

Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι να μορφωθεί μέσα μας ο χαρακτήρας του Χριστού, που εκφράζεται μέσω του καρπού του Αγίου Πνεύματος: αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, καλοσύνη, αγαθοσύνη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια (Γαλάτας 5:22-23).

Αυτό περιλαμβάνει την διάθεση να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας και να δω τη μαυρίλα της ζωής μου και των συναισθημάτων μου. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να προβώ μία διανοητική και συναισθηματική ανατοποθέτηση. Δηλαδή, να ζητήσω από τον Θεό να δω μία περίσταση, ένα γεγονός, μία κατάσταση, ένα πρόσωπο όπως εκείνος τα βλέπει.

Ένας καυγάς, για παράδειγμα, δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, αφού μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να μάθει κανείς κάτι για τις σχέσεις και για το πώς διαφορετικοί άνθρωπο έχουν άλλο τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και να διαχειρίζονται καταστάσεις. Στον καυγά μπορεί να εστιάζουμε στο τι μας έκανε πάλι ο άλλος, αλλά καλούμαστε να εστιάζουμε γιατί κάποιος με κάνει να θέλω να βάζω τις φωνές και να νιώθω ότι βγαίνω από τα ρούχα μου.

Είναι σημαντικό να μάθουμε να διοχετεύουμε τα συναισθήματα μαςμε τη δύναμη του Θεού προς τη σωστή κατεύθυνση την σωστή στιγμή. Για παράδειγμα, εάν έχω πρόβλημα με την οργή, μπορώ να διοχετεύω την οργή μου προς ένα καλό σκοπό, όπως να βοηθώ τους φτωχούς, αδικημένους ή κακοποιημένους ανθρώπους.

Όταν χρησιμοποιείς την δίκαιη οργή σου για το καλό των άλλων, τότε μπορεί να είναι δίκαιη οργή. Η οργή δεν είναι αμαρτία όταν γίνεται για σωστό λόγο, με τον σωστό τρόπο και το σωστό χρόνο.

Κάνοντας αυτό όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που λέει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια, το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο.

Σε κάθε περίσταση καλούμαστε να σκεφτούμε, πώς θα αισθανόταν ο Χριστός; Θα φώναζε, ανησυχούσε, φοβόταν;

Να σχεδιάζεις το μέλλον αλλά να ζεις στο παρόν για τον Χριστό, γιατί στον κόσμο αυτό είμαστε περαστικοί και το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε το προσωπικό μας αποτύπωμα. Γι’ αυτό πριν μιλήσεις, άκου. Πριν γράψεις, σκέψου. Πριν ξοδέψεις  δούλεψε. Πριν προσευχηθείς, συγχώρεσε. Πριν πληγωθείς, νιώσε. Πριν μισήσεις, αγάπα. Πριν τα παρατήσεις, προσπάθησε. Πριν πεθάνεις, ζήσε για τον Χριστό! Εάν κάποιο συναίσθημα δεν με οδηγεί στο να αγαπώ περισσότερο τον Χριστό, τότε πρέπει να ζητήσω από τον Θεό να μου δώσει την δύναμη να το διοχετεύσω την κατάλληλη χρονική στιγμή προς τη σωστή κατεύθυνση.