Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία
Νίκαιας
 
 

Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Νίκαιας

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Οι θεωρίες συνομωσίας και η ανάγκη για μοναδικότητα

E-mail Εκτύπωση

Η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ικανοποιεί την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να αισθάνονται ξεχωριστοί. Για τους συνωμοσιολόγους, όσο πιο σκοτεινή είναι μία θεωρία, τόσο πιο ελκυστική γίνεται, ικανοποιώντας την «ανάγκη τους για μοναδικότητα».

Η σταθερή πίστη σε μία θεωρία, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις για το αντίθετο, είναι ένα χαρακτηριστικό των οπαδών των θεωριών συνωμοσίας. Γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι άνθρωποι αμφισβητούν μία θεωρία συνωμοσίας, στην πραγματικότητα αυτό να έχει ως αποτέλεσμα η πίστη σε αυτήν να γίνεται πιο ελκυστική, καλλιεργώντας στον οπαδό την αίσθηση ότι είναι ξεχωριστός; Αυτό το ερώτημα ερευνήθηκε πρόσφατα σε μία πρόσφατη έρευνα στο Johannes Gutenberg University. Η Ανάγκη για Μοναδικότητα που δήλωσαν οι συμμετέχοντες, συσχετιζόταν επίσης με την εντονότερη υποστήριξή τους για τις πεποιθήσεις της συνωμοσίας.

Συγκεντρώνοντας τα ευρήματα, καταλήγουμε σε πειστικές αποδείξεις ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν το κίνητρο να συμφωνούν με θεωρίες συνωμοσίας που έχουν μια αύρα αποκλειστικότητας. Για αυτούς μπορεί να μην έχει σημασία στο ελάχιστο ότι οι απόψεις τους ανήκουν στην μειοψηφία, αντιθέτως αυτή η γνώση μπορεί στην πραγματικότητα να δυναμώσει τις πεποιθήσεις τους.

Ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να ψάχνει για μοναδικότητα σε θεωρίες συνομωσίας. Όπως κάθε νιφάδα χιονιού είναι μοναδική, έτσι και εσύ είσαι μοναδικός. Παρότι δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ζήσει στον πλανήτη μας, ωστόσο ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί μία μοναδική δημιουργία!Κανείς δεν είναι σαν εσένα! Η εξωτερική σου εμφάνιση, η φωνή σου, τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά όπως οι συνήθειες, η εξυπνάδα και τα προσωπικά γούστα, η προσωπική σου ιστορία, οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου, αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο και βιώνειw και αντιμετωπίζεις τις απλές και τις δύσκολες, τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες καταστάσεις, σε καθιστούν μοναδικό! Ακόμη και τα αποτυπώματα σου σε διαφοροποιούν από κάθε άλλο ανθρώπινο πλάσμα. Δεν είσαι προϊόν κοσμικής τύχης, αλλά Θείου σχεδίου και πρόνοιας!

Το πιο σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας σου είναι ότι ο Θεός σε έχει δημιουργήσει κατ΄εικόνα και ομοίωση Του (Γένεσις 1:26-27). Προτού ο Θεός μας δημιουργήσει ήμασταν μοναδικοί για Εκείνον.

Η Αγία Γραφή αποκαλύπτει το προσωπικό ενδιαφέρον του Θεού για κάθε έναν άνθρωπο. Ο Θεός σε γνώριζε και ήθελε μία στενή προσωπική σχέση μαζί σου, πριν ακόμα σε δημιουργήσει. Ο Ψαλμωδός Δαβίδ γράφει: «14 Θα σε υμνώ, επειδή πλάστηκα με φοβερό και θαυμάσιο τρόπο· τα έργα σου είναι θαυμάσια· και η ψυχή μου το γνωρίζει αυτό πολύ καλά» (Ψαλμός 139:14). Όπως πριν σε δημιουργήσει, έτσι και τώρα ο Θεός έχει σχέδια για σένα, σχέδια δημιουργημένα με αγάπη.Kαθώς όμως εκτιμούμε το συνεχές και ξεχωριστό ενδιαφέρον του Θεού για μας, αρχίζουμε την ίδια στιγμή να αντιλαμβανόμαστε την ασχήμια της αμαρτίας. Παρότι μας αγαπάει τόσο πολύ, εμείς επιλέγουμε συστηματικά να ακολουθούμε την δική μας αυτόνομη πορεία, γυρίζοντας Του την πλάτη.

Ακόμα όμως και όταν γυρίζουμε από Αυτόν, είμαστε πολύτιμοι στον Θεό. Συνεχίζει να μας αγαπά ακόμα και όταν δεν τον προσέχουμε. Μας βλέπει ακόμα ως άτομα με μεγάλη αξία (Ψαλμός 139: 17-18). Ο Θεός δεν είναι ένας ψυχρός ηγεμόνας των αιθέρων και ουρανών. Αισθάνεται τον πόνο μας. Μοιράζεται τις θλίψεις μας. Νοιάζεται για εμάς και μας αγαπά τόσο πολύ, ώστε έφτασε στο σημείο να στείλει τον Χριστό, τον μονογενή Του Υιό για να πεθάνει για τις αμαρτίες μας. «10 Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της αγάπης του Θεού: ΄Οχι ότι εμείς τον αγαπήσαμε, αλλά ότι αυτός μας αγάπησε και έστειλε τον Υιό του, που θυσιάστηκε για να μας ελευθερώσει από τις αμαρτίες μας» (Α΄Ιωάννου 4:10).

Επειδή είσαι μοναδικός για τον Θεό, Εκείνος θέλει να σε συγχωρέσει και να σου χαρίσει μία πλήρη ζωή γεμάτη νόημα, χαρά και ειρήνη!